Drahota Andrea

Drahota Andrea, a Jászai Mari-díjas és érdemes művész magyar színésznő, 1941. július 15-én született Veszprémben. Hosszú és gazdag pályafutása során számos kiváló színházi és filmszerepet játszott, és nevéhez számos elismerés és díj kötődik.

Andrea élete Veszprémben kezdődött, ahol 1941-ben látta meg a napvilágot. Szülei között tragikus események zajlottak le, hiszen édesapja hadseregben szolgált, míg édesanyja sajnos öngyilkos lett 1953-ban. Később családjuk Abaújszántóra költözött, ahol az apja tanárként tevékenykedett. Andrea a ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult ipar szakon 1959 és 1961 között. Színészi pályafutását a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése indította el, amit 1965-ben fejezett be. 1963 óta játszott filmekben és színházi előadásokban egyaránt.

Andrea Drahota több színházi társulat tagja is volt élete során. 1965 és 1966 között a szolnoki Szigligeti Színházban játszott, majd 1966 és 1991 között a Thália Színház és az Arizona Színház társulatának volt a tagja. Később szabadfoglalkozású színészként tevékenykedett 1991 és 1993 között, majd a Nemzeti Színház és a Pesti Magyar Színház színpadán szerepelt 1993 és 2001 között. 2001-től pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Vidám Színpad művésznője volt. Pályája során számos jelentős színházi szerepet játszott, és hosszú évekig alkotott a magyar színjátszásban.

A színészi munka mellett családja is fontos szerepet játszott életében. Férje, Kozák András szintén színész volt, és házasságuk 1964 és 2005 között tartott. Gyermekei közé tartozik Kozák Ágnes, aki színésznőként végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, valamint Kozák Dénes, aki informatikusként dolgozik. Menye Kékkovács Mara színésznő.

Andrea Drahota számos színpadi szerepben tűnt fel, és bemutatóinak száma is jelentős volt. Emellett számos film- és televíziós szerepben is kiválóan teljesített. A színjátszásban eltöltött hosszú évtizedei során több díjat is elnyert, köztük a Jászai Mari-díjat és az Érdemes művész címet. Andrea Drahota egy igazi legendája a magyar színháznak és filmnek, és emléke örökké él a szívünkben.